Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-05-08@03:53:29 GMT

ممکن است جنگ سوپرایز ماه اکتبر شود؟

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۷۸۹۳۲۳

ایران در چند هفته گذشته یک سری آتش سوزی ها و انفجارهای مشکوک در تاسیسات غیرنظامی و نظامی از جمله تاسیسات موشکی و هسته ای را شاهد بود و زمان بندی این حوادث سبب شد برخی درباره خرابکاری های احتمالی اسرائیل دست کم در برخی از آنها گمانه زنی کنند. این اقدامات تحریک آمیز خطر بروز درگیری مارپیچ در خاورمیانه را در شرایطی افزایش می دهند که می تواند به یک مساله در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده تبدیل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

منابع اطلاعاتی اسرائیل در گفت و گو با رسانه های گوناگون و در حالی که خواسته اند نامشان فاش نشود، کم و بیش به دخالت ارائیل در برخی از حوادث اخیر در ایران اشاره کرده اند. یک مقام اطلاعاتی خاورمیانه، در مصاحبه با نیویورک تایمز در اشاره به انفجار در مجتمع غنی سازی نطنز که برنامه هسته ای ایران را چندین ماه یا حتی سال به تعویق انداخته باشد، گفت: «اسرائیل پشت این حمله بود.» آویگدور لیبرمن، سیاستمدار راست گرای اسرائیلی، به طور ضمنی یوسی کوهن، رئیس موساد، را منبع نیویورک تایمز اعلام کرد که این مساله نشان می داد افشای اقدامات خرابکارانه اسرائیل بخشی از کارزار کوهن برای جانشینی قانونی بنیامین نتانیاهو به عنوان رهبر حزب لیکود بوده است.

به هر حال، کوهن تنها منبع انتشار این اطلاعات نبود. یک مقام سابق اسرائیل هم گفت که در محافل اطلاعاتی اسرائیل اینکه برخی از عملیات در ایران کار اسرائیل بوده، دانش عمومی است. یک مقام اطلاعاتی اتحادیه اروپا نیز در برداشت مشابهی، این عملیات خرابکارانه اسرائیل را بخشی از کارزار «فشار حداکثر، استراتژی حداقلی» برای مختل کردن برنامه هسته ای ایران توصیف کرد.

اسرائیل تنها مخالف ایران نیست که به طور ضمنی مسئولیت اتفاقات اخیر در این کشور را بر عهده گرفته است. یک گروه مخالف که خود را «یوزپلنگ های وطنی» می خوانند، نیز از طریق ارسال ایمیلی به «بی بی سی» مسئولیت انفجار در نطنز را برعهده گرفتند. به هر صورت، با توجه به همه آنچه که از تاسیسات اطلاعاتی-نظامی اسرائیل درز کرده، احتمال دست داشتن آن در حمله بسیار زیاد است. در حقیقت، در میان همه دشمنان منطقه ای ایران، تنها اسرائیل از قابلیت های اطلاعاتی کافی برای حمله اینچنینی به تاسیسات حساس هسته ای برخوردار است.

دلیل اینکه اسرائیل چرا چنین کارزاری را در این برهه زمانی آغاز کرده نیز چندان عجیب نیست. ایران در وضعیت ناخوشایندی به سر می برد و اقتصاد آن از تحریم های ایالات متحده آسیب دیده است. یک سری ناآرامی های عمومی در اعتراض به مشکلات اقتصادی در سال گذشته سبب شد جنگ طلبان در ایالات متحده و اسرائیل به تغییر نظام در ایران امیدوار شوند. اما بر خلاف امید و آرزوی آنها، نظام جمهوری اسلامی دوام آورده است.

با این حال، مشکلات مربوط به شیوع ویروس کرونا نیز وجود دارد. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در جدیدترین اظهارات خود در این باره گفته که حدود 25 میلیون ایرانی به این ویروس آلوده شده و بیماری را پشت سر گذاشته اند و 30 تا 35 میلیون نفر دیگر نیز در معرض خطر ابتلا به ویروس هستند. این آمار از شمار مبتلایان در آمارهای رسمی خیلی بالاتر است و این ظن را پیش می آورد که شمار قربانیان از 14 هزار نفر اعلام شده، بیشتر است. در حقیقت، این احتمال وجود دارد که هدف روحانی بی اهمیت نشان دادن تهدید کرونا باشد، به هر حال همه گیری کووید-19 ثبات و اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار داده است.

به نظر می رسد اسرائیل قصد داشته از فرصت بی ثباتی در ایران در میانه مشکلات اقتصادی و همه گیری کرونا برای عقب راندن تهدیدهای نظامی و هسته ای ایران استفاده کند. سیاست کنونی اسرائیل در قبال ایران «جنگ در فواصل میان جنگ ها» خوانده می شود: تلاشی هدفمند برای مقابله با توانایی ایران در تهدید اسرائیل از طریق متحدانش در سوریه، لبنان و (به طور فزاینده) عراق. این اقدامات کوتاه مدت می تواند از ایجاد موقعیت مطلوب برای ایران در درگیری مستقیم که اسرائیل انتظار آن را می کشد، جلوگیری کند. این کارزار در چند سال گذشته با حمایت های دونالد ترامپ از تمایل بنیامین نتانیاهو به تغییر نظام در ایران گسترش یافته، اگرچه آمریکا نمی خواهد خود را به طور مستقیم درگیر دستورکار اسرائیلی کند. رویکرد جدید اسرائیل که از سال 2018 به اجرا گذاشته شده، موسوم به «دکترین اختاپوس» هدف گرفتن مشاوران و مقامات ایرانی که از متحدان در خارج پشتیبانی می کنند (همانند سردار سلیمانی) را شامل می شود.

همنظر شدن ترامپ و نتانیاهو بر سر موضوع ایران احتمالا یکی دیگر از انگیزه های پشت زمان بندی اقدامات خرابکارانه پنهانی اسرائیل به شمار می رود. اسرائیل نگران نتایج نظرسنجی ها در آمریکاست که از احتمال شکست ترامپ در انتخابات ماه نوامبر خبر می دهند. جو بایدن در صورت روی کار آمدن احتمالا رویکرد «اعمال فشار حداکثری» را ادامه نخواهد داد و به اندازه ترامپ از عملیات علیه ایران حمایت نخواهد کرد. اسرائیل احتمالا برای آسیب رساندن به ایران زمان کوتاهی در اختیار دارد.

با این وجود، خطر اینکه این تحریکات به جنگ همه جانبه تبدیل شوند، بالاست. برخی گزارش های منتشر شده از آماده شدن ایران برای اقدام تلافی جویانه در برابر حملات اسرائیلی به دارایی های ایران در سوریه حکایت دارند. البته برخی از ناظران هم نگران این مساله هستند که اسرائیل به دنبال تحریک ایران به تلافی باشد. از دیدگاه آنها، اسرائیل می خواهد تا زمانی که ترامپ هنوز رئیس جمهور است، کار را به مواجهه نظامی بکشانند. این احتمال وجود دارد که نتانیاهو اقدام علیه ایران را گزینه ای برای تامین آینده سیاسی خود بداند. ترامپ هم ممکن است بخواهد از ایران برای منحرف کردن اذهان عمومی از اشتباهاتش در مدیریت بحران کرونا استفاده کند. احتمالا مقامات اسرائیل جنگ برای جلوگیری از مسلح شدن ایران به بمب اتم را هزینه ای می دانند که باید پرداخته شود؛ البته به شر اینکه حمایت آمریکا نیز وجود داشته باشد.

اگر اسرائیل در سه ماه آینده برای آسیب زدن به توانایی های نظامی ایران تلاش کند، آنگاه احتمال وقوع جنگ چه با خواسته ترامپ و چه بدون حمایت او، افزایش می یابد. اگر ترامپ و نتانیاهو چنین اتفاقی را برای منافع سیاسی خود لازم بدانند، آنگاه جنگ محتمل تر می شود. پاییز امسال می تواند زمانی سرنوشت ساز باشد و جنگ «سوپرایز ماه اکتبر» شود. متاسفانه امکان رد کردن هرگونه احتمال یک جنگ فاجعه بار دیگر در خاورمیانه، وجود ندارد.

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: آتش سوزی هسته ای خاورمیانه انتخابات ریاست جمهوری رسانه ایران مصاحبه نیویورک تایمز برنامه هسته ای ایران نیویورک بنیامین نتانیاهو لیکود اتحادیه اروپا برنامه هسته ای اقتصاد مشکلات اقتصادی جنگ ایالات متحده نظام جمهوری اسلامی مشکلات ویروس اقتصاد ایران لبنان انتخابات سوریه رئیس جمهور مدیریت بحران آتش سوزی انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده جنگ هسته ای هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۸۹۳۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قدمت «دروازه نفته» ممکن است به پیش از اسلام برسد

ایسنا/خراسان رضوی یک پژوهشگر و باستان‌شناس خراسانی گفت: «دروازه نفته» در کلات نادر راه ورود به ایران از آسیای مرکزی است و با مطالعه معماری و پراکندگی قطعات سفال در این فضا می‌توان گفت که قدمت آن ممکن است به دوران قبل از اسلام برسد.

رجبعلی لباف خانیکی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: دژ کلات عارضه‌ای طبیعی و بیضی شکل در منتهی‌الیه شمال شرق خراسان و بر میانه رشته کوه هزار مسجد واقع است. این عارضه همواره به منزله یک دروازه ورودی به درون ایران و بسیار با اهمیت بوده است. در دو سوی دژ کلات دو دروازه اصلی به نام‌های دروازه ارغون شاه و دروازه یا دربند نفته واقع است.

وی با بیان اینکه «دربند نفته» در سمت شمال شرقی کلات نادر قرار دارد، افزود: از این دروازه ورود به نواحی جنوبی کشور ترکمنستان امکان پذیر است. در دوران درازی از تاریخ، اقوام متمدن ایران و آسیای میانه از این طریق با یکدیگر در ارتباط بوده‌اند و ورود اقوام مهاجم آسیای مرکزی به قلمرو ایران نیز به داخل ایران از همان طریق صورت می‌گرفته است. نقل قول وجود دارد که تیمور لنگ در ۱۷ مرحله از دروازه نفته قصد ورود به ایران را داشته که موفق نشده است.

این پژوهشگر و باستان‌شناس خراسانی عنوان کرد: با توجه به موقعیت حساس و سوق الجیشی دژ کلات، طبیعی به نظر می‌رسد که در دروازه‌های ورودی کلات تاسیسات لازم به خصوص سازه‌های دفاعی از گذشته‌های دور احداث شده باشد. یکی از آن تاسیسات، سازه معماری جالبی است که بعد از دروازه بر بدنه شمال غرب و مشرف بر راه ارتباطی کلات به ترکمنستان ساخته شده است. آن سازه معماری سنگی که به «تخت دختر» شهرت یافته، بنایی است که به لحاظ ساختار گویا جهت اقامت و پاسداری گروهی قراول یا دیده‌بان و مدافع ساخته شده است.

وی ادامه داد: آن فضا به باور اهالی منطقه، سنگری است که سربازان نادرشاه افشار برای حفاظت از دروازه نفته در آن مستقر می‌شدند، اگر چه این گزاره نمی‌تواند ‌به دور از حقیقت باشد اما در ساختار معماری اولیه آن آثار و شواهدی موجود است که بیانگر احداث آن در زمانی پیش‌تر از دوران نادرشاه است، زیرا گذشته از پراکندگی قطعات سفال در محل متعلق به دوران تاریخی، فرم دیوارها و تیرکش‌های آن شباهت نزدیک به قلعه‌های شناسایی شده مربوط به دوران قبل از اسلام در منطقه دارد.

لباف خانیکی تصریح کرد: روزنه‌های مثلث شکل تعبیه شده بر دیوار جنوبی تخت دختر از نوع روزنه‌های مشابه بر دیوار «ارگ آق‌تپه» مربوط به دوران ساسانی در ترکمنستان است. آنچه از دور نمای تخت دختر به نظر می‌رسد، دیوار مرتفع سنگی با روزنه‌هایی بر بدنه آن است که مانند سدی در راستای شمال غرب و جنوب شرق حد فاصل دو برجستگی در دامنه کوه ساخته شده است.

وی اضافه کرد: بررسی آن سازه از نزدیک جزئیات بیشتری را آشکار می‌سازد. دیوار سد مانندی که از دور مشاهده می‌شود، توسط ۲ برج با نقشه راست‌ گوشه و تقریبا مستطیل مانند برج‌های اشکانی شهر نیسا و برج‌های ساسانی کهن دژ نیشابور، در میان گرفته شده است. دیوار میانی از کف موجود تا بالاترین نقطه بیش از ۸ متر ارتفاع و دو ردیف تیرکش دارد.

این پژوهشگر و باستان‌شناس خراسانی بیان کرد: در دیوارچینی آن سازه بر خلاف برج‌های دیگر کلات دقت زیادی صرف شده، سنگ‌ها قواره شده و در بلوک‌های مکعب مستطیل و منظم چیده شده‌اند. در برخی نقاط نمای بیرونی بقایای اندود گچ برجای مانده است. در امتداد شمال شرقی برج شرقی دیوار سنگی منظم دیگری کشیده شده که در نهایت با یک گوشه قائمه به شمال غرب برگشته و این فرضیه را تقویت می‌کند که در شمال تخت دختر مانند برج مشرف بر دروازه ارغون شاه حیاط نسبتا وسیعی وجود داشته است.

وی با اشاره به اینکه آن سازه معماری در مسیر سیلاب و عمق یک دره قرار گرفته و انباشت رسوبات هویت آن را با ابهام مواجه کرده است، خاطرنشان کرد: در چاله‌ای که حفاران غیرمجاز در پشت دیوار حفر کرده‌اند نشانه‌هایی آشکار شده که ۳ طبقه بودن سازه را حکایت می‌کند و اندود گچ بر رویه داخلی دیوارها هم حاکی از اقامت و استقرار مدافعین در آن است.

لباف خانیکی گفت: آنچه اکنون قابل تشخیص است، عرصه آن سازه معماری با وسعت حدود ۱۶۰۰ متر مربع است. در گوشه جنوب غربی میان سرای تخت دختر اتاقی مربع در ابعاد ۵.۵ متر قابل تشخیص است. با توجه به نزدیکی آق‌تپه و نسا به کلات می‌توان فرض کرد که تخت دختر در دوره ساسانیان، با تاثیرپذیری از ارگ آق تپه یا حصار شهر نسا با برج‌های گوشه‌دار ساخته شده است.

وی افزود: در دروازه نفته تاسیسات دفاعی دیگری نیز ساخته شده که برج‌های دیده‌بانی نیمه خرابه بر دو سوی تنگه از آن جمله است. آن برج‌ها هم به لحاظ معماری بیشتر شباهت به برج‌های الحاقی تخت دختر دارند تا برج‌های دروازه ارغون شاه و ممکن است قدمت آن‌ها نیز به پیش از اسلام برسد.

این پژوهشگر و باستان‌شناس خراسانی اظهار کرد: در عمق تنگه نفته بقایای اندک دروازه آجری پل مانندی با پنج چشمه مانند دروازه ارغون شاه که از گزند سیل مصون مانده نیز قابل تشخیص است. «دروازه نفته» در ۲۳ فروردین ۱۳۴۶ به شماره ۶۶۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • نسل‌کشی به وقت رفح
  • اگر آمریکا نبود اشغالگری اسرائیل در ۷ اکتبر پایان یافته بود
  • اعتراف روزنامه غربگرا: ایران  سه بر صفر از آمریکا جلو است
  • آکسیوس: آمریکا ارسال کمک‌های نظامی به اسرائیل را متوقف کرد
  • ترامپ سر به سر ایران خواهد گذاشت؟ /هشدار رسانه اصلاح طلب به دولت رئیسی درباره ۲ خطر در کمین ایران
  • ترامپ بهترین دوست اسرائیل!
  • وزیر جنگ اسرائیل : مذاکرات شکست بخورد به رفح حمله می‌کنیم
  • آنچه دربارۀ دیکتاتوری گفتم جدی نبود- ترامپ
  • قدمت «دروازه نفته» ممکن است به پیش از اسلام برسد
  • منافع غرب در باقی ماندن اسرائیل است